Fahéjas tekercs

 In Családi receptek

fahéjas tekercsA fahéjas tekercs édes és aromás, végzetes kombináció az érzékeknek. Próbáld ki ezt a receptet, az egész család örömére. Nem szükséges többé a helyi pékségbe menned, hogy frissen készített fahéjas tekercsek kerüljenek a reggeli asztalra, hiszen te magad is egyszerűen elkészítheted.

Hozzávalók:

A tésztához:
• 1/4 csésze meleg víz
• 1 csomag aktív száraz élesztő
• 1 csésze meleg tej
• 1/3 csésze cukor
• 1 nagy, enyhén felvert tojás
• 2 kiskanál vanília aroma
• 3 és 3/4 – 4 csésze liszt
• 4 kanál vaj

A töltelékhez:
• 3/4 csésze barna cukor
• 3/4 csésze őrölt dió
• 2 kiskanál fahéj
• 4 kanál vaj

A mázhoz:
• 1 és 1/2 csésze porcukor
• 2 és 1/2 tej vagy folyékony tejszín
• 2 kanál olvasztott vaj
• egy vagy két csepp vanília aroma

Elkészítési mód:

Töltsd a vizet egy kis tálba, és adagold hozzá az élesztőt, hogy megpuhuljon (körülbelül 5 percig). Egy nagyobb tálban keverd össze a meleg tejet cukorral. Ezután add hozzá a puha élesztőt, tojást és vanília esszenciát.

Egy fakanállal adagold hozzá a két kanál lisztet, és jól keverd össze. Takard le a tálat egy műanyag fóliával és hagyd pihenni 15 percig.
Add hozzá a vajat és sót, a megmaradt lisztet, körülbelül 1/3 csészét egyszerre, minden alkalommal összekavarva. Mikor az összetétel megsűrűsödik, és nem tudod fakanállal kavarni, kezdd el kézzel dagasztani 2-3 percig.

A tésztát helyezd a liszttel megszórt asztalra és dagaszd továbbra is 6-7 percig, míg nem lesz könnyen nyújtható. Gyermeked izgatott lesz, hogy segíthet.

Helyezd a tésztát egy olajjal kikent, tágas edénybe, hogy le tudd fedni. Takard le műanyag fóliával és tartsd meleg helyen, míg meg nem nő. Mérete kétszer olyan nagy lesz (körülbelül egy óra múlva). Időközben készítsd el a tölteléket. Egy tálban keverd össze a barna cukrot, fahéjat és diót.

Mikor a tészta megnőtt, nyomd meg párszor, hogy kisebb legyen. Majd dagaszd még egy percig. Takard le a tészát műanyag fóliával és hagyd még 10-15 percig pihenni. Egy közepes tálat kenj be vajjal.

Szórj lisztet a munkaasztalra és nyújtsd ki a tésztát nyújtófa segítségével úgy, hogy a végén négyszögletes formát kapj (a szélesebb része jöjjön feléd). Ha a tészta nem nyújtható (rendszertint úgy kellene maradjon, ahogy kinyújtod), hagyd még két-három percig pihenni.

Kend a vajat a tésztalapra, körülbelül 2 cm-t hagyva a tésztalap hosszabb végein. Tedd a vajra a dió és fahéj keverékét, és finoman nyomkodd meg. A lap hosszabb végeit kend be vízzel.

A tésztalap hosszabb végétől kezdve tekerd fel a tésztát. Hajtsd be a végeket, nehogy kifolyjon a töltelék. Egy csorba késsel csinálj egy bevágást a tekercs közepébe, majd minden fél rész közepébe, míg 12 egyenlő részt kapsz.

Helyezd a tekercseket a tálra, egyenlő távolságra egymástól. Takard le a tálat egy műanyag fóliával, és hagyd a tekercseket növekedni (dupla méretet nyersz), körülbelül 35-45 percig. Melegítsd fel a sütőt 350 fokon, éppen mielőtt a tekercsek megnövekednek.

Távolítsd el a fóliát, és helyezd a tekercseket 30 percre a sütőbe, míg aranysárgák nem lesznek. Egy szedőlapát segítségével vedd ki a tekercseket a tálból, és helyezd őket sütőpapírra.

Óvatosan válaszd szét egymástól a tekercseket, és hagyd hűlni 15-20 percig. Tedd a glazúrt a tekercsekre. 12 tekercset kapsz és melegen kell felszolgálni.


Az édes máz elkészítési módja:

Elkészítési mód: mérj ki 1 és 1/2 csésze porcukrot és öntsd egy tálba. Adagolj hozzá 2 és 1/2 kiskanál tejet vagy folyékony tejszínt, 2 kiskanál olvasztott vajat és egy vagy két csepp vanília esszenciát.

Ezt gyorsan kavard össze, hogy homogén összetételt kapj. A glazúr homogén és folyékony kell legyen, de nem túl híg. Adagolj hozzá tejet vagy folyékony tejszínt, ha szükséges.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search