Egészséges uzsonna az iskolatáskában

 In Táplálkozás és diéta

gyerek iskolai uzsonnájaSokat gondolkozol, mit is tehetnél uzsonnára gyermekeid számára, mivel ők nem mindig azt eszik, amit kellene? Nehéz eldönteni, melyik választás lenne a legmegfelelőbb.

Nincsenek jó vagy rossz ételek, csak az egyik táplálóbb a másiknál. A kulcs az lenne, ha a gyermeked számára változatos étrendet tudnál biztosítani, beleértve a gyümölcsöt és zöldséget is. Sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy a felnőttek 90%-a nem fogyasztja el a javasolt napi 5 adag zöldséget illetve gyümölcsöt.

Gyermekeknél ez az arány még kevesebb. Bár a vitaminok garantálhatják a kellő mennyiségű C-vitamint és a béta-karotint, mégsem helyettesíthetik a több száz tápanyagot, amelyek a gyümölcsökben és zöldségekben találhatóak meg. Mindenki azt szeretné, ha gyermekei egészségesek lennének. Összeállítottunk egy listát az alábbiakban, hogy milyen uzsonnát pakolhatsz gyermekednek az iskolában.

Brokkoli

A brokkoli tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, valamint rostokkal, és az íze is jó. Magas a C-vitamin és a karotinoid tartalma. Ezek olyan antioxidánsok, amelyek növelik a szervezet immunitását, megvédik a szervezetet a környezetszennyeződésektől, a cigarettafüsttől stb.

Két brokkoli típus ismert, az oldható és az oldhatatlan, amelyek segítenek a koleszterin csökkenésében. Szerepet játszanak a rák elleni küzdelemben, valamint rendben tartják az emésztőrendszert.

Kiváló folsavforrás, amely úgy tűnik, kritikus szerepet játszik a szív és érrendszer megfelelő állapotában. A gyermekek a brokkolit vagy imádják, vagy gyűlölik.

Íme, néhány ötlet, hogyan győzd meg gyermekedet, hogy több brokkolit fogyasszon. A brokkolinak jobb íze van, ha 3-4 percig párolod. Hűtsd le jéghideg vízzel fővés után, ha a gyereked hidegen szeretné ezt fogyasztani.

Készítsd el hozzá a kedvenc szószát, és csomagold be. Helyettesítsd a káposztát brokkolival salátákban vagy levesekben, vagy tedd szendvicsekre zöld saláta és paradicsom helyet. Ne dobd el a szárát!

Sárgarépa

Több mint 200 karotinoidot tartalmaz, amely közül az egyik a béta-karotin. A kutatók még nem tudják pontosan, melyek közülük az, amely bennünket a ráktól véd.

Tartalmaz még fenolsavat, növényi vegyszereket, amelyek csökkenthetik a rák kockázatát. Jó módja, hogy megkedveltesd gyermekkeddel a sárgarépát, ha a kedvenc szendvicsére répát reszelsz.

Bab

Sok gyerek szerint a babnak undorító az íze, és ezért nem szeretik. Vannak azonban gyerekek, akik szereik a feketebabot, a szóját, és a csicseriborsót. Különböző típusú babok ismertek, különböző szerkezettel és ízzel.

A bab kiváló arra, hogy bármely étkezéskor bőséges táplálékot biztosítson. A világ népességének többsége a babnak tulajdonítja a fő étkezési forrását.

A keletiek a szóját, az amerikaiak a borsót, a mediterrán országok és a Közel -Kelet a csicseriborsótól és a lencsétől függ, az afrikaiak pedig egy babkombinációt használnak. A babnak van a legnagyobb rostforrása.

A szójának van a legfigyelemreméltóbb növényi vegyi anyagok listája, amely nagymértékben segít a rák legyőzésében, véd a magas vérnyomás ellen, megszünteti a klimax tüneteit, valamint lecsökkenti a vér koleszterinszintjét.

Ha sietnél, használj konzerv abot. Nyiss fel egy csicseriborsó konzervet, vágd a hagymát nagyobb darabokra, tégy rá borsot, ha a gyermeked nem szeretné ezt, készítheted más bab fajtával, de tedd egy éjszakára a kedvenc szószában állni, így különlegesen finom ízű lesz.

Mikor otthon vagy, hozzáadhatsz sajtot vagy koriandert, melegítsd fel az egészet sütőben vagy mikrohullámú sütőben, és fogyaszd sárgarépa pálcikákkal.

Sárgabarack, sárgadinnye és papaya

Mindhárom gyümölcs tele van tápanyagokkal. C-vitamint, vegyes karotinoidokat, káliumot, és rendkívül sok rostot tartalmaznak.

A papaya olyan enzimeket tartalmaz, amelyek segítik a fehérjék felbontását. Ezek közül egyes enzimeknek gyulladáscsökkentő hatásuk van. Mindezek a gyümölcsök kitűnőek iskolai uzsonnának.

Frissen vagy szárítva jó ízűek, attól függetlenül, hogy magában eszed őket, vagy kombinálod valami mással. Társítsd a szárított sárgabarackot pirított mandulával, szeretni fogod, és ez egy finom uzsonnának is megfelel.

Spenót

A spenót rengeteg béta-karotint és káliumot tartalmaz. A gyermekek többségének nem ízlik a spenót, valószínű azért, mert nincs megfelelően elkészítve. A spenót akkor a legfinomabb elkészítve, amikor még zsenge. A régebbi spenót fás és szálas.

Ne használj alumíniumedényt, mert a spenót tőle savas ízt kap, és veszíteni fog a színéből is. Ne főzd túl sokáig, mert megedződik, megkeményedik, talán ez lehet az egyik oka, amiért a gyermekek sokszor visszautasítják a spenótot. Szendvicsre is használhatod, zöld saláta és paradicsom mellé.


Fűszernövények, fűszerek és tea

Fűszerezd meg a gyermek életét fokhagymával, kurkumával, rozmaringgal, zöld vagy fekete teával. Sok szülőnek az a benyomása, hogy fiaik, illetve lányaik nem kedvelik a fűszereket. Valójában érzékenyebbek a forró és pikáns ételekre.

De ha nem vezeted be ezeket a fűszereket egész fiatalkorukba, akkor nem fogják megismerni őket, illetve az étkezési kultúrájuk hiányos lesz. E fűszereket az étkeztetésükhöz hozzáadva, a gyerekek feltöltődnek antioxidánsokkal, kurkuminnal, likopinnal, és flavonoidokkal.

Ezeknek jó ízűk van, és véd a rák, a szívbetegségek, és a magas vérnyomás ellen. A zöld teát összekeverheted gyermeked számára kis szörppel vagy kevés cukorral, így sokkal kellemesebb íze lesz.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search