Család és munkahely: hogyan hangold össze a kettot?

0


Manapság a kisgyermekes családok nehéz döntéseket kell hozzanak. Nagyon sok családnak mindkét jövedelemre szükségük van, csakhogy a számlákat fizetni tudják.

Egy szétszéledt család esetében kevesebb idő jut egymásra, ugyanis a családtagok egymástól messzebb élnek, vagy saját karrierjüket ápolják. Bár vannak áthidaló megoldások, a legtöbb szülő mégis azt választotta, hogy inkább megduplázza a felelősségét.

Az anyukák magukra vállalják a házkörüli ügyek intézesét, valamint a gyermek nevelését is a munkahely melett. Az apukák az éjszakai felügyeletet vállalják, hordozzák a gyereket a bölcsődébe és óvodába, valamint a házimunkába is besegítenek.

Legtöbb szülő azzal a téves felfogással él, hogy mindenki más jobban tudná végezni a dolgaikat, csak éppen ő képtelen a helyes döntésre. Nagyon sokat olvashatunk arról, hogyan osszuk be időnket, de ez nem elég ahhoz, hogy mindent megoldjunk. Valójában ha tál sokat vállalunk nem tudunk úgy helytállni, mint amikor csak egy vagy két feladatunk van.

Család és munkahely: alkalmazkodási stratégiák

1. A fontossági sorrend. Mielőtt megoldásokat keresnénk, gondoljuk végig, mit teszünk. Amikor még csak egy nyugodt kávézásra sincs időnk, biztos nem lesz időnk az elmélkedésekre sem. Ahhoz, hogy eldöntsük, melyek azok a feladatok, amelyek fontosak, melyek várhatnak és melyekről mondhatunk le, időt kell szakítanunk arra, hogy eldöntsük, melyek a fontosak. A legjobb, ha ezeket a társunkkal beszéljük meg.

2. Gondoljuk végig a lehetőségeket!
Gondoljunk át mindent: hány órát dolgozunk naponta, milyen felelősségeink vannak, milyen házimunkánk van, és persze ott van a gyermek gondozása is. Ebbe az “önvizsgálatba” foglaljuk bele a családi költségvetést is. Találunk módot arra, hogy csökkentsük a költekezéseket egy vagy két évre? Vannak-e más anyagi forrásaink? Ugyanakkor fontos, hogy több opciót is figyelemve vegyünk. Van-e lehetőség arra, hogy csökkentsük a munkahelyi programunkat? Segít ez a házimuka végzésében? Egyeseknek tetszik ez a megoldás, mások számára teher. Gondoljunk ki minél több lehetőseget, és döntsük el közösen, melyeket lehet megvalósítani.

3. Osszuk meg a felelősséget! Az utóbbi 20 évben jelentősen megnőtt a házimunkában és a gyermekgondozásban résztvevő férfiak száma. Mindezek ellenére, az alkalmazott anyukák még mindig több időt töltenek a házimunkával, mint az apukák. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy a férfiak rosszindulatúak vagy hanyagok. Nagyon sok nő óvakodik attól, hogy megossza a házimunkát férjével, mert úgy érzi, hogy jobban tudja azt végezni, valamint tapasztaltabb, s azt szeretné, hogy ez így is maradjon. Sok nő kirtikus szemekkel nézi, ha társa igyekszik besegíteni a házimunkában. Ezért sok férfi inkább visszafogottabb, és nem veti bele magát annyira a házimunkába, nehogy valamit eltévesszen. Fontos, hogy okosan osszuk meg a házimunkát. Vajon mindkettőnknek jó, vagy változtatni kell? Hogyan osszuk el a munkát igazságosan? Erre a választ közösen kell megtalálni, és mindkét félnek változnia kell, ha erre szükség van.

4. Távmunka otthonról. A mai világban nagy népszerűségnek örvendenek az otthonról végezhető munkák, melyeket a gyerekek felügyelete melett is lehet végezni. A távmunka számtalan előnye és hátránya ismert, ezeket feltétlenül vedd figyelembe, mielőtt döntést hoznál.

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!