No SSO cookie

 

Rózsaszín vagy kék?

Terhesség és babavárás , dátum: 2012-03-09 12:00
Cikk nyomtatása

Kislány lesz vagy kisfiú - te biztosan tudni akarod? Vannak párok, akik már az első ultrahangos vizsgálat alkalmával tisztában akarnak lenni a születendő baba nemével, míg mások inkább a meglepetést választják és kivárják a születés pillanatát. Valóban érdemes előre tervezni, és a határozottan rózsaszín vagy kék babaruhákat már a terhesség időszakában megvásárolni?

A baba egészsége természetesen fontosabb annál, mint hogy kisfiad lesz-e vagy kislányod. Egyes kultúrákban azonban a párok nagyon nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az elsőszülött gyermekük fiú legyen. Más tájakon a páros számú fiúgyermek hoz szerencsét, és olyan családok is vannak, ahol egyforma számú fiú és lány jelenti a legnagyobb boldogságot.

Napjainkban egyre kevesebb szülő tudja meg csupán a születés pillanatában gyermeke nemét, hiszen a fejlett ultrahangos vizsgálatoknak köszönhetően már a terhesség 14-16. hete környékén megállapítható, hogy kisfiú vagy kislány lesz az új jövevény.

Sokan szeretnék már jó előre berendezni a babaszobát, megvásárolni a ruhácskákat és egyéb használati tárgyakat - mindezt a születendő baba neméhez igazítva. A fiúbabáknak rendszerint kék, a lánybabáknak meg rózsaszínű holmikat vásárolnak, az úgynevezett uniszex színek (mint pld. a zöld vagy a sárga) általában háttérbe szorulnak. Ugyanez a "szabály" érvényes a babaszoba dekorációval kapcsolatban is: léteznek határozottan fiús és határozottan lányos tematikájú gyerekszobák, a semleges hangulatúak már kevésbé elterjedtek és inkább azokra a családokra jellemző, ahol több - eltérő nemű - gyermek is osztozik a szobán.

Mégis, vannak szülők, akik meglepetést szeretnének. Meg akarják várni azt a percet, amikor a szülés után a kisbaba a karjukba lesz helyezve vagy az orvos mondja, hogy "Önnek kisfia/kislánya született". Ezek a  szülők általában "semleges" színű babaruhákat vásárolnak, vagy pénzt tesznek félre, és csak a baba születése után szerzik be a számára szükséges holmik legangyobb részét, illetve a babaszoba színét is csak ekkor döntik el (vagy szintén választanak valamilyen barátságos, semleges színt).

 

rózsaszín vagy kék
Rózsaszín vagy kék?

 

Nincs helyes vagy helytelen válasz arra a kérdésre, hogy "akarjátok tudni előre a baba nemét?" - ezt minden pár maga dönti el. Azt is nehéz megválaszolni, hogy milyen mértékben lesz hatással a kicsi jövőjére a kék-rózsaszín sztereotípia széleskörű erőltetése vagy a nemi szerepek éles elhatárolása már egészen pici korban. Teljesen természetes, ha egy óvodáskorú kislány csak a rózsaszín holmikért rajong, de az is teljesen rendben van, ha szívesebben játszik kisautókkal vagy pajtásaival focizik a parkban. Ez a szerepek próbálgatásának és a határok megismerésének időszaka - a aggodalom ekkor még teljesen felesleges és nem érdemes erőltetni a fiús játékok-lányos játékok egyoldalúságát. A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb gyermek kamaszkorában úgyis (többé-kevésbé) lázadni fog az addig megszokott dolgok ellen, és idővel megtalálja a saját stílusát, egyéniségét és az érdeklődési körének megfelelő elfoglaltságokat.


Címkefelhő: baba neme kisfiú kislány színek jelentése


Kapcsolódó cikkek:

Kisfiú vagy kislány? 38 szórakoztató lehetőség a baba nemének megállapítására

Attól függően, hogy milyen alakú a pocakod vagy éppen milyen ételeket kívánsz a terhesség k ...


Mi a véleményed? Szólj Te is hozzá!
Gwen
Gwen

Anyósomék annyira kíváncsiak voltak, és annyira lelkesek, hogy mikor megtudták, hogy kislány lesz, nemhogy babaruhát, de még kávéfőzőt(!) is pirosat vettek. Ilyet ni: http://minu.me/-cafissimo Asszem kicsit túlzásba viszik :)

2012-04-0311:46
sunid33
sunid33

Újra divat a meglepetés, de én nem bírnék addig várni:)

2011-10-0610:53

---

Belépés

Nem vagy még felhasználónk?

Csak pár percbe telik a regisztrálás.

Regisztráció

E-mail cím
Jelszó
Elfelejtett jelszó