No SSO cookie

 

Barnás pecsételés és vérzés a terhesség alatt

Terhesség és babavárás , dátum: 2013-09-17 14:50
Cikk nyomtatása

A pecsételő vérzés a menstruációhoz hasonló, azonban kisebb intenzitású. Sok kismamát félelemmel tölt el a terhesség alatt tapasztalt barnás színű folyás vagy enyhe vérzés, azonban nem minden esetben van ok az aggodalomra. Az orvosi vizsgálat minden esetben indokolt, de a tünetek hátterében teljesen ártalmatlan okok is állhatnak.

Milyen okai lehetnek a terhesség alatti vérzésnek?

Normális reakció, hogy megijedsz, ha gyengébben vérzel vagy pecsételő vérzésed van a terhesség alatt. Ez a jelenség a várandósság bármely szakaszában jelentkezhet, gyakran azonban valami egyszerű dolog húzódik meg a hátterében. A 9 hónap alatt a méh és a hüvely vérellátása megnövekszik, ezért akár kisebb hatások következtében is kialakulhat ez a félelmetes tünet. Aggodalomra azonban semmi okod, mindez normális is lehet.

A várandósság elején például a kismamák nagyrésze tapasztalja a tüneteket. Ezt a jelenséget beágyazódási vérzésnek nevezik, amely általában az ovulációt és a megtermékenyítést követő 7-10. napon jelentkezhet, kb. egy héttel a várható menstruáció előtt. Az enyhe vérzés sötétebb, barnás színe a vér gyors alvadásának köszönhető. A hormonok, amelyek a menstruációs ciklust és a terhességet szabályozzák, időközönként szintén okozhatnak vérzést.

A vérzés gyakori tünet a különféle temékenységi kezelések és más hasonló beavatkozások következtében is. A mesterséges megtermékenyítés és a lombik programok keretén belül legtöbbször több embriót is helyzenek a méhbe, melyek közül általában csak 1 vagy 2 baba fejlődik ki. Szintén gyakori jelenség, hogy az eredetileg ikerterhességnek indult esetekben az egyik embrió még a korai szakaszban elhal, és vérzés kíséretében távozik.

A vérzésnek fizikai okai is lehetnek, például valamilyen mechanikus irritáció: hüvelyi vizsgálat, rákszűrés vagy szexuális együttlét után is jelentkezhet enyhe formában.

A terminus közeledtével szintén sok kismama tapasztal vérzést: a szülés közeledtével a nyákdugó (amely a méh bejáratát védte a terhesség 9 hónapja alatt) tágulás következtében távozik a szervezetből - legtöbbször véres-barnás nyák formájában. A nyákdugó egyes esetekben már a szülés előtt 1-2 héttel kilökődhet, azonban leggyakrabban csupán a vajúdás előtt néhány órával kerül sor erre. Szintén a szülés előtt gyakori jelenség az úgynevezett tágulási vérzés, amely a méhösszehúzódások következtében jön létre, azonban nem minden esetben jelentkezik.

 

vérzés terhesség alatt


Természetesen a terhesség alatti vérzés hátterében egészégügyi problémák is állhatnak, ezért minden esetben fontos, hogy az orvos állapítsa meg a vérzés okát! Hátterében állhat rostdaganat, polip a méhszájban, hüvely- vagy egyéb fertőzés, de a lepény tapadási rendelenességei is okozhatnak ilyen tüneteket.

Emelett más oka is lehet a terhesség alatti vérzésnek, amely akár komoly következménnyel is járhat: ilyen a terhesség elvesztése (vetélés) vagy a méhen kívüli terhesség. Ezekben az esetekben a vérzést általában hasi fájdalom és görcsök is kísérik. Ritkábban pedig előfordulhat, hogy a pecsételő vérzés hátterében úgynevezett mola terhesség áll.


Címkefelhő: vérzés terhesség alatt pecsételő vérzés méhen kívüli terhesség terhességi hormonok beágyazódási vérzés menstruáció terhesség első trimesztere hüvelyi vérzés


Kapcsolódó cikkek:

Hüvelyi vérzés terhesség alatt

A terhesség alatt talán a hüvelyi vérzés okozza a legtöbb aggodalmat, hiszen ezt minden kismam ...

Orrvérzés terhesség alatt

Az orrvérzés a terhesség ártalmatlan tünete, amelyet általában kellemetlen orrdugulás is kí ...

Terhesség alatti kellemetlenségek - 1. rész

Terhesség alatt a megnövekedett homoszintnek, és a baba fejlődésének köszönhetően a kismama ...


Mi a véleményed? Szólj Te is hozzá!

---

Belépés

Nem vagy még felhasználónk?

Csak pár percbe telik a regisztrálás.

Regisztráció

E-mail cím
Jelszó
Elfelejtett jelszó