No SSO cookie

 

A terhesség 4. hete

Terhesség hétről hétre , dátum: 2010-05-18 10:56:44
Cikk nyomtatása

A 4. terhességi hét végén a hólyagcsíra beágyazódik a méhfalba, a menstruáció pedig elmarad. Az embriót  három elkülönülő csíralemez alkotja, amelyből a különböző szervek fognak kifejlődni. Ezen a héten már észlelheted a terhesség első jeleit - ezek leginkább a permenstruációs tünetekre hasonlítanak. Célszerű beszerezned egy terhességi tesztet is, mivel a a fogantatástól számított második héten a vizeletből már kimutatható a pozitív eredmény.

A kismama

Ebben a periódusban még nem tudhatod biztosan, hogy állapotos vagy (bár egyeseknél már jelentkezhetnek a terhesség korai tünetei). A menstruáció késése azonban már elég okot ada gyanakvásra...

A 4. terhességi hét végére már egyes terhességi tesztek észlelik a hCG hormon jelenlétét és kimutatják a terhességet. Ez a hormon teszi lehetővé a sárgatest továbbműködését, hogy termelhesse az ösztrogént és a progeszteront, amely hormonok felelősek a terhesség olyan tüneteiért, mint a szédülés, a hányinger, a mellek megkeményedése, illetve a menstruáció elmaradása.

Ezekre építve tehát minden jel ugyanarra utal - állapotos vagy. Ne legyél azonban rögtön teljesen biztos a dolgban. A terhességi tesztek néha tévedhetnek is, habár nagy százalékban ez a kijelentés nem érvényes. Ha a teszt végeredménye pozitív, majdnem biztos lehetsz benne (99%), hogy terhes vagy. De ez csak az első lépés, terhességedet egy orvos kell megerősítse - vér, vizelet és egyéb vizsgálatok alapján.

Ugyanebben az időszakban észlelhető némi kis vérzés, ezt a megtermékenyített pete beágyazódása okozza. Az úgynevezett zigóta osztódni kezd, és lassan szedercsírává, majd hólyagcsírává alakul. Az elkövetkező időszakban valószínűleg rendkívül sok alvásra lesz szükséged.

 


 

A baba

A 4 hetes embrió mérete: átmérője kb. 2 mm

Az embrió fejlődése a 4. héten:

A terhesség 4. hetében a baba tovább fejlődik, a sejtek rendeződnek és további osztódással kezdetleges szövetek és szervek alakulnak ki. Az embrió a magzattá válás felé halad. A negyedik hét végén már kialakul az embrionális lemez, amikor is a magzat lapossá válik (innen ered az elnevezés, a lemez alakról). Ezután két sejtcsoportról tudunk már beszélni: egy úgynevezett belső réteg, az endoderma, és a külső, az ektoderma.

A belső rétegből jönnek létre majdan az olyan szervek, mint a légzőszervek, a gyomor kezdemények és hasnyálmirigy, illetve máj és még a nyálmirigy is most alakulgat. A külső réteg sejt az idegrendszer, a bőr, körmök, haj, az emlőmirigyek és érzékszervek elődei. Egy időben ezzel nő az embrió térfogata is, amiből következik, hogy több tápanyagra is lesz szüksége.

A saját ellátmánya már nem fogja kielégíteni, ezért gazdagabb táplálékot keres, amit meg is fog találni a méh nyálkahártyájában. Teljesen beágyazódik a vastag és puha hártyába, és amikor ez megtörtént, lehet csak a fogamzást teljesnek nevezni.

Szintén a negyedik terhességi hét folyamán, az említett ektodermából nyúlványok alakulnak, amelyek sokkal mélyebbre hatolnak, hogy rátaláljanak az anya érrendszerére és hozzákapcsolódjanak. Ezek majd vért és tápanyagokat szállítanak az embriónak, később ezekből lesz a méhlepény, a köldökzsinór, és a magzatburok, amelyik védi a magzatot.

 

terhesség 4. hete
A terhesség 4. hete: Pozitív vagy negatív?

 


 

Hasznos tippek és tudnivalók

● Légy nagyon óvatos az első két hétben! Rövid idő, igaz, de rendkívül fontos a kicsi szempontjából. Egy apró hiba is végzetes lehet, ezért oda kell figyelned az életmódodra. Kerüld az alkoholt és a dohányzást, ugyanis ebben az időszakban alakulnak ki a kicsi szervei. Nem odafigyelni erre nagyon komoly rendellenességeket okozhat gyermekednek!


Címkefelhő: terhesség hétről-hétre 4 hetes terhesség első trimeszter magzat fejlődése kismama hétről-hétre magzat méretei
---

Belépés

Nem vagy még felhasználónk?

Csak pár percbe telik a regisztrálás.

Regisztráció

E-mail cím
Jelszó
Elfelejtett jelszó