No SSO cookie

 

A terhesség 37. hete

Terhesség hétről hétre , dátum: 2010-05-25 17:52:40
Cikk nyomtatása

A betöltött 37. terhességi héttől kezdve bármikor sor kerülhet a szülésre, és orvosi értelemben a baba ilyenkor már nem számít koraszülöttnek.  A magzat tüdeje felkészült a légzésre és a szorgos gyakorlás közben általában sok magzatvizet nyel (ennek következtében előfordulhat, hogy rendszeresen csuklik). Szorítása erős, ízérzéke fejlett és alvási szokásait is kialakította - sajátos módon váltakoztatja az ébrenléti és pihenési időszakokat.

A kismama

terhesség vége felé közeledve sok kérdés fogalmazódik meg benned és a párodban is. Feltehetően bizonytalanok vagytok a szülői képességeiteket illetően és aggaszt a baba egészsége is. Ezek mind teljesen természetes reakciók, hiszen a szülők legnagyobb része hasonló érzéseket él át gyermekük születése előtt.

Sok kismama tapasztalja, hogy az utolsó hetekben szinte újjá születnek és hatalmas energiával töltődnek fel. Ezáltal a szervezet felkészül a baba gondozásával járó megterhelő időszakra, hiszen sok erőre lesz szükséged az első időszakban.

Mivel a baba bármikor megszülethet, célszerű minden előkészíteni a fogadására. A kórházi csomagot állítsd össze, vásárold meg a babakelengyét, készítsd elő a kicsi ruhásszekrényét és ha van külön babaszoba, akkor lehetőleg annak csinosításával is végezzetek lassan. Egy babahordozót vagy egy mózeskosarat is ideje beszerezni, mivel a babát haza kell majd szállítani a kórházból, illetve az azt követő időszakban is többször szükségetek lehet rá.

A felhalmozódott vas tartalékoknak köszönhetően a hemoglobin szint magas a 37. terhességi héten - a szervezeted ez által igyekszik felkészülni a szülés során bekövetkező vérveszteségre. Az ödémák egyre hangsúlyosabbá válnak a lábakban, ezért fokozottan figyelj oda a terhelésre.

Naponta tapasztalhatsz enyhe összehúzódásokat. Ezek lehetnek akár intenzívebbek is, de általában ritkán jelentkeznek és szabálytalan időközönként. Türelmesnek kell lenned, hiszen még akár majdnem 3 hét van hátra a szülésig, ha kisbabád másképp nem dönt. A magzat már le van ereszkedve a medencébe, de a nagy pillanat még várat magára.

Az utolsó hetek napjai általában csigalassúsággal telnek, ezért igyekezz valamivel lefoglalni magad. Továbbra is pihenj sokat és táplálkozz kiegyensúlyozottan!

A terhesség 37. hetében a méh méreténél fogva már bizonyos idegszálakat is nyomhat, ezért jellemző bizsergést és zsibbadást érezhetsz.

 

Terhességi vizsgálatok a 37. héten:

● Ezen a héten az általános vizsgálatok (vizelet, vérnyomás, testsúly) mellett sor kerül a negyedik ultrahangos vizsgálatra is. Ennek keretén belül ellenőrzik a baba megfelelő fejlődését és növekedését, valamint a méhlepény állapotát és a magzatvíz mennyiségét is.

● CTG és NST vizsgálat segítségével a baba megszületéséig hetente ellenőrzik a magzat szívhangját és a nyugalmi méhtevékenységet (ez a vizsgálat segít megítélni a magzat oxigénellátottságát).

 


 

A baba

A 37 hetes magzat méretei: hossza kb. 46,5 cm, súlya megközelítőleg 3.000 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 37. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 92 mm (+/- 6,5 mm)

HC (a fej körfogata): 321 mm (+/- 25 mm)

AC (a has körfogata): 333 mm (+/- 35 mm)

FL (a combcsont hossza): 72 mm (+/- 5 mm)

 

A magzat fejlődése a 37. héten:

A terhesség utolsó heteiben a baba még akár 250-300 g többletsúlyt is magára szedhet. Egyre kevesebb hely jut számára a méhben, ezért mozgásai egyre fájdalmasabbá válnak a kismama számára. Amikor úgy érzi, hogy már nem megfelelő számára odabent, ő maga kezd el termelni egy hormont amely a szülés megindulásához vezet.

A 37. terhességi héten a baba már kialakította alvási szokásait és sajátos módon váltakoznak az ébrenléti és pihenő időszakok.

A magzatmáz (vernix caseosa), amely eddig vastagon vonta be a kicsi testét, fokozatosan leválik és darabokban lebeg a magzatvízben.

 

terhesség 37. hete
A terhesség 37. hete: A kisbaba készen áll

 


 

Hasznos tippek és tudnivalók

● A terhesség ezen szakaszában is élhettek szexuális életet, azonban bizonyos esetekben a spermában található hormonok hatására megindulhat a szülés, ezért legyetek óvatosak. Az utolsó napokban többen próbálják meg ezzel a módszerrel sürgetni a baba világra jöttét, azonban ez nem működik minden alkalommal...

● A baba méretének és a méh térfogatának köszönhetően most már könnyen hormon lehet követni a magzat mozgásait, testfelépítését és vitalitását. Ez abban is segítségedre lehet, hogy időben felismerj bármilyen rendellenességet  a baba viselkedésével kapcsolatban.

● Ne szégyelld megosztani a félelmeidet és aggodalmaidat a szüléssel vagy és annak körülményeivel kapcsolatban. Minden anya átéli ezeket az érzéseket, azonban egy hosszú beszélgetés a pároddal vagy a szülészorvossal segíthet eloszlatni a kételyeket.

● Magyarországon nem kötelező, azonban bizonyos esetekben a terhesség alatt B csoportú Streptococcus szűrést végeznek. Ez a baktérium átadható a babának a szülés során és akár olyan súlyos következményekkel járhat, mint az agyhártyagyulladás, illetve a korai burokrepedéssel is összefüggésbe hozták. Ennek következtében kiemelt figyelmet érdemel. A vizsgálatot hüvely-méhnyak váladékból bakteriológiai tenyésztéssel végzik és antibiotikumokkal kezelik.

• Az vízvisszatartás következtében kialakuló ödémák és dagadások egyik legjobb ellenszere a pihenés, a magasabbra helyezett lábbakkal való ülés és a kiegyensúlyozott táplálkozás. A étrendnek is fontos szerepe van ezek kialakulásában, legfőképpen a túlzott sófogyasztás tehető felelőssé érte. Naponta igyál meg 2 kis kanál citromlevet egy pohár vízzel keverve, de akár a görögdinnye is sikeres lehet a megelőzésben.

• A terhesség alatti hátfájás a megnövekedett súly k9vetkeztében gyakori a terhesség harmadik trimeszterében. Íme, két hasznos gyakorlat a kellemetlenségek enyhítésére:

- négykézláb állásban váltakozva homorítsd majd domborítsd a hátadat, pihenj kicsit, majd ismételd meg a gyakorlatot

- szintén négykézláb, próbáld felemelni egyszerre ellentétesen a kezedet és a lábadat és próbáld megtartani a pozíciót pár másodpercig, majd válts másik kézre és lábra.


Címkefelhő: magzat méretei magzat fejlődése terhesség hétről-hétre kismama hétről-hétre harmadik trimeszter 37 hetes terhesség
---

Belépés

Nem vagy még felhasználónk?

Csak pár percbe telik a regisztrálás.

Regisztráció

E-mail cím
Jelszó
Elfelejtett jelszó