No SSO cookie

 

A terhesség 27. hete

Terhesség hétről hétre , dátum: 2010-05-25 11:47:02
Cikk nyomtatása

A terhesség 27. hetében a magzat tüdeje, mája és immunrendszere már egyedül is működőképes lenne, de még további fejlődére van szüksége. Elérkeztél a második trimeszter végéhez, gondolataid pedig egyre inkább a szülés és annak körülményei körül forognak. A nagy pillanattól való félelmed teljesen természetes - minden kismama izgul, hogy időben felismerje a vajúdás jeleit és ösztönösen tudjon cselekedni akár legnagyobb fájdalmak között is.

A kismama

Ebben az időszakban több kismama is furcsa, többé-kevésbé erős viszketést érez a has területén. Az a benyomásod, hogy bőröd egyre jobban feszül. A terhességi csíkok megelőzése érdekében hidratáld ezt a területet krémes testápolókkal és gazdag olajokkal.

Másik komoly kellemetlnség a várandósság ezen időszakában az aranyér, amely a terhesség alatti székrekedés mellett a megnövekedett méh a végből környéki vénákra gyakorolt nyomásának következménye, de a hajlam is szerepet játszik kialakulásában. Sok kismama a terhesség egész ideje alatt szenved ettől a problémától.

A harmadik trimeszterben a lábdagadás és a terhesség alatti vízvisszatartás szintén végig fogja kísérni napjaidat. Ujjaid megduzzadnak, azonban megfelelő táplálkozással ez a jelenség megelőzhető, vagy legalább is tünetei csökkenthetőek.

A terhesség 27. hetében és az azt követő időszakban az álmatlanság újra gyakori lesz, mivel a baba kimondottan élvezi, ha bukfencezhet és rugdoshat amikor te épp pihenni szeretnél. Gyakori jelenség továbbá a szédülés és az ájulás közeli állapot, mivel a méh nyomást gyakorol a szívedbe tartó vérerekre. Ezt a állapotot könnyen meg lehet szüntetni, ha például a bal oldaladra fekszel.

 

Terhességi vizsgálatok a 27. héten:

● Ezen a héten kötelező vizsgálat nincs, a következő a 30. terhességi héten lesz aktuális.

 


 

A baba

A 27 hetes magzat méretei: hossza kb. 33 cm, súlya megközelítőleg 1.000 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 27. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 68 mm (+/- 5 mm)

HC (a fej körfogata): 250 mm (+/- 20 mm)

AC (a has körfogata): 230 mm (+/- 25 mm)

FL (a combcsont hossza): 50 mm (+/- 5 mm)

 

A magzat fejlődése a 27. héten:

A 27. terhességi héttől kezdődően a növekedés lelassul és rendszeresebbé válik. A csontok tovább erősödnek és a baba bőre alatti zsírréteg is kezd megvastagodni.

Az agy folyamatosan fejlődik, a baba minden pillanatban egy újabb idegsejttel lesz gazdagabb. Ezen a héten az idegrendszer már majdnem teljesen kialakult, a baba pedig már sírni is képes. Alvási ritmusa rendszeresebbé válik, azonban továbbra sincs összhangban a tiéddel.

A magzat mozgásai és szívverése már annyira intenzív, hogy a családtagok kezeikkel vagy fülükkel érzékelhetik azokat. Hallása kifejlődött, a kellemes zenéket kedveli, míg az éles hangokra ingerültté válik.

A baba beleiben megjelenik a mekónium, vagyis a magzatszurok, amelyik nem sokkal születése után első széklet formájában távozik majd a szervezetéből. Színe zöldes-fekete,  és zsírnemű anyagokból, sejtekből, nyákból áll.

 

terhesség 27. hete
A terhesség 27. hete: Örömteli várakozás

 


 

Hasznos tippek és tudnivalók

● Kerüld a túl sós vagy túl édes ételeket, és lehetőleg ne most próbáld ki az élelmiszerek különböző furcsa kombinációit. Táplálkozz kiegyensúlyozottan, és továbbra is fogyassz zsírokat, szénhidrátot és fehérjét is, hiszen gyermekednek mindháromra egyelő arányban van szüksége. Ne feledkezz meg a rostokról sem, hiszen a terhesség alatt jellemző székrekedés komoly kellemetlenségeket okozhat.


Címkefelhő: magzat fejlődése terhesség hétről-hétre kismama hétről-hétre magzat méretei második trimeszter 27 hetes terhesség
---

Belépés

Nem vagy még felhasználónk?

Csak pár percbe telik a regisztrálás.

Regisztráció

E-mail cím
Jelszó
Elfelejtett jelszó