No SSO cookie

 

A terhesség 19. hete

Terhesség hétről hétre , dátum: 2010-05-25 09:56:24
Cikk nyomtatása

A 19. terhességi héten a magzat testét már egy viaszos réteg - az úgynevezett magzatmáz - borítja, a tejfog-csírák mögött pedig kezdenek megjelenni az állandó fogak kezdeményei is. Ebben az időszakban esedékes a második ultrahang vizsgálat, ahol ellenőrzik a magzat belső szerveinek megfelelő fejlődését, a méhlepény tapadási helyét és a magzatvíz mennyiségét is. Ha nem szeretnéd előre tudni a baba nemét, akkor ezt idejében jelezd az orvosnak!

A kismama

A terhesség 19. hetében a már megszokott ruháid túl szűkké válnak és vigyáznod kell arra is, hogy ezek viselete ne zavarja a pocakodat. Ha eddig nem szereztél be magadnak kismama ruhákat, mostmár valóban elérkezett az ideje. Vásárolj rugalmas, vagy a derék résznél elasztikus anyagból készült szoknyákat és nadrágokat.

A második trimeszter alatt tested további változásokon megy keresztül, testsúlyod ebben a szakaszban általában 3-6 kilogrammal gyarapodik.

A szíved mintegy 40%-al növelte kapacitását, az ereidben pedig megnő a nyomás. Ennek egyik kellemetlen következménye a terhesség alatt gyakori orr- vagy ínyvérzés. Beleid működése egyelőre még ó a megszokott módon történik.

A 19. terhességi héten méhed mintegy 16 cm átmérőjű. Ennek megállapítása segíti az orvosokat abban, hogy ellenőrizzék a magzat normális fejlődését. Nyitott méhszáj esetében méhszáj-zárást javasolhatnak (cerclage). Ez egy könnyű sebészeti eljárás a méh bezárására, amely tíz percnél nem tart tovább, de sok esetben elengedhetetlen az egészséges terhesség számára.

A legfontosabb továbbra is az, hogy pihenj sokat és táplálkozz kiegyensúlyozottan!

 

Terhességi vizsgálatok a 19. héten:

● A második ultrahang szűrés (genetikai ultrahang vizsgálat) a 18-20. terhességi héten aktuális, amely során alaposan ellenőrzik a magzat belső szerveinek a megfelelő fejlődését, valamit kiértékelik az AFP vizsgálat eredményét is.

 


 

A baba

A 19 hetes magzat méretei: hossza kb. 22 cm, súlya megközelítőleg 250 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 19. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 45 mm (+/- 5 mm)

HC (a fej körfogata): 160 mm (+/- 20 mm)

AC (a has körfogata): 140 mm (+/- 15 mm)

FL (a combcsont hossza): 30 mm (+/- 5 mm)

 

A magzat fejlődése a 19. héten:

A 17. terhességi hétben bőre még mindig rendkívül vékony és átlátszó, bár kissé megvastagodott már, de továbbra is minden hajszálere látható felületén. Ebben az időszakban további zsírréteget szed magára.

A gerincvelő körüli idegrostokat kezdi körülvenni a mielin, egy zsíros bevonat-szerű burok, amely koleszterinből és zsírsavakból áll. Ez felelős az idegbeáramlások irányításáért. A vakbél is megjelent már, kinövés formájában a bélcsatornában.

Ezen a héten már kialakult a belső fül és a magzat képes hallani bizonyos hangokat. A magzatvíz tompítja, de jól vezeti ezeket, így most már a baba hallja a szívverésedet, a gyomrod működésekor kiadott hangokat és azt is, ha beszélsz hozzá vagy énekelsz neki.

Az baba arcizmai már lehetővé teszik a számára, hogy olyan arckifejezéseket mutasson, grimaszoljon vagy mosolyogjon.

 

terhesség 19. hete
A terhesség 19. hete: Maradandó emlék

 


 

Hasznos tippek és tudnivalók

● A pihenés nagyon fontos a várandós nők számára. Több alvásra van szükséged, mivel az egész szervezeted nagyobb igénybevételnek van kitéve, mint a terhesség előtt. Így akár az is megtörténhet, hogy 8-9 vagy akár 10 órányi alvás válik szükségessé a számodra. A délutáni 1-2 órás alvás is sokat segít az erőd visszanyerésében. Arra fogyelj oda, hogy a túlzotta megnövekedett alvásszükségelt hűtterében nem a friss levegő hiánya vagy valamilyen betegség áll.

● Ha hajlamos vagy a hízásra inkább tartózkodj a délutáni alvástól, vagy legalább is ne feküdj le közvetlenül evés után. Előbb tegyél egy rövid sétát vagy végezz légzőgyakorlatokat nyitott ablak előtt.


Címkefelhő: magzat fejlődése magzat méretei terhesség hétről-hétre kismama hétről-hétre második trimeszter 19 hetes terhesség
---

Belépés

Nem vagy még felhasználónk?

Csak pár percbe telik a regisztrálás.

Regisztráció

E-mail cím
Jelszó
Elfelejtett jelszó