No SSO cookie

 

Terhesség utáni első menstruáció

Szülés és a gyermekágyi időszak , dátum: 2010-06-28 15:25
Cikk nyomtatása

Szoptatás esetén az első menstruáció akár egy évet is várathat magára, ellenkező esetben azonban már 6-8 héttel is jelentkezhet a szülés után. A baba születése után a ciklus általában rendezetté válik, de az is megtörténhet, hogy a tej elapadása után csupán hormonkezelés hatására indul be újra a petesejt termelődés. A premenstruációs tünetek szintén jellemzőek lehetnek ebben időszakban.

Szülés utáni első menstruáció

A szoptatás időszakában általában nem jelentkezik menstruáció, azonban az időszakosan tapasztalható, pecsételő vérzés nem ritka jelenség ilyenkor. Ez nem rendes menstruációs vérzés, de rendszeressége és jellege sok kismama számára megtévesztő lehet.

A szoptatás egyfajta fogamzásgátlóként is működik, azonban ez nem nyújt megbízható védelmet a terhességgel szemben. Hatásos lehet abban az esetben, ha a baba még nem érte el a fél éves kort és nagyon gyakran, rendszeresen szopizik, azonban a kizárólagos intenzív szoptatás mellett is rövid időn belül visszaállhat a petesejt termelés.

Az újdonsült anyukák esetében a tüszőrepedés normális időközönként is bekövetkezhet, de az sem kizárt, hogy egyáltalán nem indul be a folyamat, még a szoptatás abbahagyása után sem. Így a szülés utáni menstruáció változó időközönként jelentkezik: egyeseknek akár háromhetente is lehet menstruációjuk vagy csak 6 hónap múlva lesz először, másoknak pedig hormonkezelés is szükségessé válhat, amíg a rendszeres ciklus be nem áll.

A menstruációt kísérő jellegzetes tünetegyüttes (premenstruációs szindróma) a szülést követő ciklusokra is jellemző lesz. A mellbimbók érzékenysége, az anyatej ízének megváltozása és tej mennyiségének csökkenése sok kellemetlenséget okoz, ezért sok kismama a menstruáció mellett a szoptatás abbahagyása vagy a kiegészítő táplálás mellett dönt. Sok türelemmel és gyakori szoptatással azonban érdemes tovább próbálkozni!

 

menstruáció a szülés után


Kapcsolódó cikkek:

Szülés utáni negatív érzelmi állapotok

A szülés után jelentkező negatív érzelmi állapotoknak több típusa létezik, leggyakoribb gy ...

Fogamzásgátló módszerek szülés után

A szoptatás csak akkor hatékony szülés utáni fogamzásgátló módszer, ha odafigyelünk és ...

Szexuális élet a szülés után

A szülés utáni szexuális élet újrkezdése csak tőled és a partneredtől függ. Természetes, ...


Mi a véleményed? Szólj Te is hozzá!

---

Belépés

Nem vagy még felhasználónk?

Csak pár percbe telik a regisztrálás.

Regisztráció

E-mail cím
Jelszó
Elfelejtett jelszó