No SSO cookie

 

A játék szerepe a gyermek fejlődésében

Gyerekek - fejlődés és nevelés , dátum: 2013-06-18 15:40
Cikk nyomtatása

A játék az óvodáskorú gyermek egyik alapvető tevékenysége, amelynek pótolhatatlan szerepe van az egészséges és harmonikus testi-lelki-szellemi fejlődésben. A gyerekek játék során fedezik fel környezetüket és az őket körülvevő világot, illetve ezáltal ismerik meg saját képességeiket és korlátaikat is.

A különböző fejlődési szakaszokban a gyerekeknek különböző játékokra van szükségük. A változatosság és a játékok formáinak és tartalmának fokozatos gazdagítása elősegíti a szociális, fizikai és kognitív fejlődést egyaránt. A gyerekek a játék által ismerkednek környezetükkel, a világban zajló eseményekkel, a tárgyak különféle tulajdonságaival és a közösségi élettel. Segítségével szinte észrevétlenül tanulnak és fejlődnek, miközben mindez még élményt is nyújt a számukra.

 

Játszani jó!

Pár hetes korukban a babák még egy csörgővel is hosszasan eljátszanak, később azonban egyre bonyolultabb és változatosabb játékokra lesz szükségük. Óvodáskorban a játék már többé-kevésbé a valóságból táplálkozik és a gyermek saját tapasztalatait, élményeit tükrözi - a játékok során a gyerekek megismerkednek, megtanulják és megtapasztalják a felnőttek világát.

A játék hatással van a gyermek értelmi képességeinek fejlődésére, gazdagítja érzelemvilágát, kreativitását és szociális képességeit. Ennek egyik legfontosabb feltétele, hogy a kicsinek lehetősége legyen kortársaival együtt játszani, illetve ő maga szabadon alakíthassa az egyes játékok folyamatát. A játékon keresztül a gyermek számos olyan készséget és kompetenciát sajátít el, amely nem csak az későbbi iskolai előmenetelben, hanem felnőttkorban is hasznára válik majd - fejlődik a szókincse, problémamegoldó képessége és logikus gondolkodása.

 

A játék fontos a kognitív fejlődés szempontjából

A korai gyermekkorban, a kicsik játékok által fejlesztik kommunikációs képességeiket és a játékok tanítják meg őket a bonyolultabb összefüggések megértésére is.

A játékok során a gyermekek számos olyan helyzettel szembesülnek, amelyek  bizonyos problémák megoldását igénylik. A különféle képességfejlesztő játékok által a gyermekek egyre inkább rákényszerülnek arra, hogy mérlegeljenek az egyes helyzetekben és leküzdjék a tevékenység során felmerülő akadályokat. Ezek megoldása nagyban hozzájárul a gyermek problémamegoldó gondolkodásának fejlődéséhez.

Fontos, hogy a játék során a gyermekek minél felszabadultabbak legyenek és leljék örömüket az egyes tevékenységekben, hiszen ezáltal gazdagítják érzelemvilágukat és a kreativitásuk is szabadon szárnyalhat. A gyerekek hamar nyitottá válnak az őket körölvevő világra, hiszen a kíváncsiság ott él minden gyermekben. Ez a kíváncsiság válik később a tanulás is  tudás utáni vágy mozgatórugójává is.

 

játék szerepe a fejlődésben
Az óvodás gyerekek játszva ismerkednek a világgal

 

A játék segít fejleszteni a szociális készségeket

A közös játék által fejlődik az óvodáskorú gyerekek kapcsolatteremtő képessége, és megtanulnak igazi csapatjátékosként gondolkodni. Ebben az időszakban már nem csak egymás mellett, hanem pajtásaikkal együtt játszanak - megosztják a szerepeket és a tevékenységeket is.

Amint egyre idősebbé válnak, az interaktivitás és az együttműködés egyre nagyobb hangsúlyt kap és a gyerekek közti kommunikáció is kifinomultabbá válik. Az együttjátszás során a gyerekek megtanulják kifejezni gondolataikat, meghallgatni társaikat és önálló véleményt alkotni a világ dolgairól. A játék közben kialakuló változatos helyzetek megtanítják a gyerekeket a megosztás és együttműködés előnyeire is, valamint ezáltal fejlődnek az olyan érzelmekre épülő képességek is, mint a barátság és figyelmesség.

A közösségi játék hatalmas örömforrást is jelent a gyermek számára! Ebben a időszakban a kicsik sokszor még nem a célban, hanem magában a játék folyamatában lelik örömüket és abban, hogy mindezt megoszthatják pajtásaikkal. 

 

Az aktív játékok ösztönzik a motoros funkciók fejlődését

A játék kulcsfontosságú a mozgásfejlődés szempontjából is, mivel így ismerik meg testük lehetőségeit és korlátait. A különféle tevékenységek során a gyerekek új mozgásformákat sajátítanak el és gyakorolják a már ismerteket. A finommozgások ismétlésével (gyurmázás, rajzolás, festés) ezek egyre tökéletesebbé és irányítottá válnak, amely a  kézügyesség fejlődéséhez vezet.

Sok gyermek szívesen választja a szabadban játszható gyermekjátékokat. A friss levegő jót tesz testnek és léleknek egyaránt, javítja a koncentrációs képességet és egy bizonyos fokú szabadságot is biztosít a kicsinek. A fizikai aktivitás növeli a gyermek állóképességét és kitartását, valamint segít abban is, hogy a gyermek a játék során levezesse fölös energiáit.Kapcsolódó cikkek:

Mit tanulnak az óvodáskorú gyermekek játék közben?

Óvodás korban a gyerekek beszédesebbek lesznek és kinyílik előttük a világ. A három évesek ...

Túl sok játék!

Sok szülő hajlamos megszámlálhatatlanul sok játékkal elhalmozni gyermekét, a bőség zavara a ...

Fiús játékok - lányos játékok

Gyermekpszichológusok szerint egy bizonyos fokig teljesen természetes, ha a kisfiúk inkább a "l ...


Mi a véleményed? Szólj Te is hozzá!
ocipici
ocipici

Minden játék fejleszt, állítólag a számítógépes is. Persze minden a maga idejében és a megfelelő mennyiségben.

2011-10-3000:30
Tecus
Tecus

A játék a legfontosabb a gyerekeknek, lefoglalja őket, tanulnak is belőle és fejleszti is őket.

2011-10-2611:07
Morcoska
Morcoska

Szerintem a legjobb a szabad játék, felesleges még kicsi korban mindenféle programra vinni a gyermekeket. És valóban igaz, hogy a legjobban a család által használt dolgokkal játszanak. Fakanál, fazekak,seprű, stb. Nálunk a számítógép nem divat, szinte mindig be van kapcsolva, apa azon dolgozik, de nem érdekli őket.

2011-10-2512:26
e.bari
e.bari

Én azt látom a körülöttem élő 4-5 éves gyerekeknél, hogy a számítógép nagy mánia. Ha engedik, ha nem. Ha van otthon, és valaki a családban használja is, akkor a gyereket sem lehet leszakítani róla. Aztán ha megengedik neki, hogy játsszon, akkor meg hamar megtalálja a lövöldözős, verekedős izéket. Szerinte ha már számítógép, akkor csak olyanokat szabad engedni, amit ártalmatlanok, mint pl ezek: http://minu.me/-jatekoldal

2011-10-1816:47
Bobike
Bobike

Teljes mértékben igaz minden egyes játék fejleszti a babákat.Pici korban a csörgők a nagyobb babákat már minden érdekli.Az én manómat is érdekli minden a cipőket pakolássza a ruhákat kipakolja a szekrényből és élvezettel segít vissza pakolni.Ezek a játékos dolgok mind mind fejlesztik a babát.

2011-10-0122:49
pestmegyei
pestmegyei

Nagyon szeretem ezeket a cikkeket és nagyon sajnálom hoyg korábban keveset voltam itt. olyan jó kis összeszedett tanulmányok vannak itt. Visszatérve a játszásra.A gyereknek az a tapasztalatszerzés, nagyon is fontos .

2011-10-0120:00
Alexa
Alexa

A gyermek fejlődésének szempontjából fontos a játék, nélkülözhetetlen. Tanul belőle, fejleszti magát és persze szórakoztató tevékenység is.

2011-09-3010:48
sunid33
sunid33

Lehet, hogy egyre összetettebb játékokra van szükségük valóban, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a legjobb egy egyszerű fakanál, meg persze a tiltott dolgok, vezetékek, anya táskája, papucsok, cipők, stb.

2011-09-2908:16
mutyi
mutyi

Csodálatos dolog látni hogy napról napra milyen ügyesen fejlódik a játékok álltal.

2011-09-2904:20
timibe03
timibe03

A játékok során rengeteget tanul és fejlődik a baba. Jó látni, ahogy egyre ügyesebb és azt is, sokszor mennyire más szemszögből közelítik meg a tárgyakat, játékokat.

2011-09-2812:43

---

Belépés

Nem vagy még felhasználónk?

Csak pár percbe telik a regisztrálás.

Regisztráció

E-mail cím
Jelszó
Elfelejtett jelszó