No SSO cookie

 

A 3 hónapos baba

A kisbaba első tizenkét hónapja , dátum: 2010-05-26 11:28:16
Cikk nyomtatása

A 3 hónapos baba már kevesebbet alszik, a nappali ébrenléti időt pedig aktívan tölti - hosszasan megfigyeli az őt körülvevő tárgyakat, rámosolyog az ismerős játékokra és emberekre, mozdulatai egyre kifejezőbbek. A gőgicsélés és a gagyogás rendszeressé válik. Ebben az időszakban már élvezi a felnőttekkel váló közös játékot, és mindinkább tudatosul benne, hogy sírásával valamilyen szinten képes befolyásolni környezetét.

A 3 hónapos csecsemő fejlődése

Mozgásfejlődés

A harmadik hónapban a baba már sokkal aktívabb, a reflexszerű mozgások mellett egyre inkább megjelennek az akaratlagos, irányított mozdulatok is. Kis kezeivel előszeretettel játszik, szájához emeli, és öklét már nem tartja mindig összeszorítva. A számára érdekes, mozgó tárgyakat megpróbálja megérinteni, bár ebben az időszakban még sokszor célt téveszt. A sikeresen megfogott dolgokat csak nehezen engedi el, és sokszor megrázza a megragadott játékokat.

A nyak izmai szemlátomást megerősödtek. Hason fekve a 3 hónapos csecsemő felemeli a fejét és mellkasát, kezei segítségével pedig támaszkodik. Lábait bátran nyújtogatja, az ébrenléti időszakban sokszor rugdos a levegőbe. Ha a babát függőlegesen felemeled és talpait a szilárd talajhoz érinted, akkor elkezdi magát tolni.

Vannak babák, akik már ebben a hónapban sikeresen, egyedül átfordulnak a hátukról a hasukra. Hatalmas örömet jelent számára ez a felfedezés, azonban egyelőre csak ebbe az irányba fordul, visszafelé csak később lesz képes. Mozgásfejlődés szempontjából a legideálisabb tér számára egy nagy takaróval borított kemény felület, ahol szabadon gyakorolhatja új tudományát.

 

Érzékszervek fejlődése

A 3 hónapos korában a baba már hosszasan megfigyeli az őt körülvevő tárgyakat és személyeket, a mozgó dolgokat tekintetével követi, fejét pedig a zaj irányába fordítja. A szülők és ismerősök hangjára vidáman mosolyog, és még mindig az emberek arca a legérdekesebb látnivaló számára. Nagyon szereti, ha beszélnek hozzá és foglalkoznak vele.

 

Értelmi és érzelmi fejlődés / beszédfejlődés a 3. hónapban

3 hónapos korában a csecsemő válaszként visszamosolyog a kellemes ingerekre (általában 4-8 hetes korban jelenik meg az első "szociális mosoly"), de a spontán mosoly sem ritka ebben az időszakban.

Mozdulatai egyre inkább kifejezővé válnak, mimikáját és testét egyaránt használja a kommunikálásra, hangadási kísérletei azonban ilyenkor még nem tudatosak. Előszeretettel utánozza a szülők arckifejezéseit és mozdulatait, bár sok esetben ezek még nem annyira felismerhetőek. A gőgicsélés és a gagyogás rendszeressé válik, a kicsi boldogan próbálgatja saját hangját.

Szemeit és kezeit elkezdi együtt használni, de mozdulatai még suták és nincsenek összehangolva. Az ismerős tárgyakat és embereket már távolabbról is felismerni. Élvezi a közös játékot a felnőttekkel, és gyakran lesz csalódott, ha az abbamarad. Egyre inkább tudatosul benne, hogy sírásával valamilyen szinten képes befolyásolni környezetét.

A 3 hónapos baba számára az egyszerű, de színes játékok az ideálisak, amelyeket kedvére nézegethet, ütögethet, rázhat vagy rágcsálhat - ezek mind fejlesztik a mozgáskoordinációt és kognitív készségeket.

 

Alvásigény és táplálás

A 3 hónapos csecsemő alvásigénye

Néhány baba 3 hónapos korában szülei örömére már átalussza az éjszakát, azonban ez nem aranyszabály és sokan továbbra is igénylik az éjszakai etetést. Alvásigénye egyre kevesebb: a nappal általában háromszor alszik, az ébrenléti időszakok hossza pedig 2-3 óra. Ezeket célszerű aktívan - közös játékkal és foglakozással - tölteni.

 

A 3 hónapos csecsemő táplálása

A csecsemő étrendje továbbra is kizárólag anyatejből és/vagy (szükség szerint) tápszerből áll. A 3. hónap elején megnövekedhet a baba tejszükséglete, amely felboríthatja a már kialakult napirendet. Általában pár napon belül rendeződik a helyzet, és minden visszaáll a megszokott kerékvágásba. A baba emésztése egyre tökéletesebbé válik, ezért előfordulhat, hogy széklete csak ritkábban van.

 


 

A baba súlygyarapodása és hosszfejlődése a 3. hónapban

Súlygyarapodás

A harmadik hónap általában mérföldkő a babák életében, hiszen sok csecsemő megduplázza (az újszülött babák akár meg is triplázhatják) a születési súlyát - persze ez nem törvényszerű. Az ezt követő időszakban a gyarapodás üteme általában lelassul. A 3. hónap végére a kisfiúk átlag súlya 6,4 kg, a kislányoké pedig 5,8 kg lesz.

 

Hosszfejlődés

A baba hossznövekedése szintén lassabbá válik, most már átlagban csak havi 2 cm-t növekszik. Ha a születésnél 50 cm volt, most hossza kb. 59-61 cm, azonban ez sem törvényszerű.

 

3 hónapos baba
3 hónapos baba: Újabb növekedési ugrás

 


 

Gyermekorvosi vizsgálatok az 3. hónapban

Általános vizsgálatok

• A havi vizsgálat során a gyermekorvos ellenőrzi:

- a súlygyarapodást, a testhosszt, a fej és a mellkas körfogatát

- az esetleges fejlődési rendellenességekre vagy csípőficamra utaló jeleket (ezt 4 hónapos korig vizsgálják)

- mozgásszervek és idegrendszer fejlettségi szintjét

- az érzékszervek működését (látást - különös tekintettel a kancsalságra, és a hallást)

- a baba nemi szerveinek állapotát (kislányok esetében a hüvelyt, kisfiúk esetében pedig a rejtettheréjűséget vizsgálják).

 

Védőoltások a 3. hónapban

• A baba 3 hónapos korában ismét megkapja a DTPa + IPV + HIB oltást, amelyet 4 hónapos korban is megismételnek. A kombinált vakcina 5 különböző betegség ellen nyújt védelmet:

- a DTPa védőoltás diftéria (torokgyík), tetanusz (merevgörcs) és pertussis (szamárköhögés) ellen

- az IPV a járványos gyermekbénulás ellen

- a HIB pedig a gennyes agyhártyagyulladás egyik kórokozójával szemben biztosít immunitást.


Címkefelhő: mit tud a baba csecsemő alvásigénye csecsemő táplálása beszédfejlődés mozgásfejlődés csecsemő fejlődése
---

Belépés

Nem vagy még felhasználónk?

Csak pár percbe telik a regisztrálás.

Regisztráció

E-mail cím
Jelszó
Elfelejtett jelszó