No SSO cookie

Cikkek


 • Hogyan mondjam el, hogy terhes vagyok?

  Hogyan mondjam el, hogy terhes vagyok?

  Humor

  Sokkal emlékezetesebbé teszi a nagy pillanatot, ha rendhagyó módon közöljük szívünk választottjával, vagy a család többi tagjával (nagyszülőkkel) a nagy hírt. A kis zokni és kis cipő vásárláson kívül mivel lehet még előrukkolni? Összegyűjtöttünk néhány ötletet.

 • 11 banális dolog, ami anyává válásod után felértékelődik

  11 banális dolog, ami anyává válásod után felértékelődik

  Humor

  Az első gyerek szülése után egyesből kettesbe, második gyereknél hármasba kapcsol az életed. Szüttyögni többé nincs idő. Jobb felkészülni, hogy a világ legnagyobb ajándékáért, életed értelméért néhány bolhapiszoknyi apróságról nagy valószínűséggel le kell mondanod. Egy időre. 11 eklatáns példa…

 • A szülés szakaszai

  A szülés szakaszai

  Szülés és a gyermekágyi időszak

  A szülés és a vajúdás folyamatában három részt különböztetünk meg - ezeket tágulásnak, kitolásnak és lepényi szakasznak nevezzük. Az első, vajúdási szakasz a leghosszabb, amely a szülési fájások megindulásától egészen a teljes kitágulásig tart. A második és harmadik szakasz már rövidebb, és a baba megszülését, illetve a méhlepény távozását foglalja magába.

 • Szülés utáni negatív érzelmi állapotok

  Szülés utáni negatív érzelmi állapotok

  Szülés és a gyermekágyi időszak

  A szülés után jelentkező negatív érzelmi állapotoknak több típusa létezik, leggyakoribb gyermekágyi lehangoltság (baby blues) és a szülés utáni depresszió, de akár a legsúlyosabb formája, a szülés utáni pszichózis is előfordulhat. Vannak kismamák, akik nehezebben élik meg a szülés utáni első heteket és változásokat, ezért fokozott odafigyelésre vagy szakértői segítségre szorulnak.

 • Veszélyeztetett terhesség, táppénz

  Veszélyeztetett terhesség, táppénz

  Terhesség és babavárás

  Sajnos előfordul, hogy nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy a kismama tervezte – terhesség alatt jelentkező egészségügyi problémák vagy terhesség előtti kockázati tényezők miatt ő vagy a babája fokozott veszélynek van kitéve. Mikor nyilvánítja veszélyeztetett terhesnek a szülész-nőgyógyász a kismamát? Mit kell tudni ez esetben a táppénz adta lehetőségekről?

 • Mit kell tudni a csecsemő fogzásáról?

  Mit kell tudni a csecsemő fogzásáról?

  Csecsemők és újszülöttek

  A szülők számára a fogzás - vagyis a tejfogak előbújása - a baba első életévének egyik legnehezebb időszaka lehet. Fájdalom, álmatlanság és hőemelkedés is kísérheti ezt az összetett folyamatot, a kellemetlen tünetek enyhítése pedig nem minden esetben jár sikerrel.

 • Büfiztetés szoptatás után

  Büfiztetés szoptatás után

  Csecsemők és újszülöttek

  A kisbaba rendszeres büfiztetése fontos az egészsége érdekében. Segíts neki, hogy jól érezze magát az étkezések után - legyen szó szoptatásról vagy cumisüvegből táplálásról! Különböző módszerek alkalmazásával a baba könnyebben meg tud szabadulni a felgyülemlett levegőtől.

 • Mítoszok a teherbeesésről

  Mítoszok a teherbeesésről

  Családtervezés és gyermekvállalás

  Számos mítosz látott napvilágot a teherbeeséshez leginkább ideális szexuális pózokról és olyan természetes módszerekről, amelyek a termékenységet hivatottak növelni. Íme, egy kis ízelítő a gyereknemzéshez kapcsolódó - többé-kevésbé tudományos tényeken alapuló - tévhitekről, persze a teljesség igénye nélkül...

 • Kisfiút akarok!

  Kisfiút akarok!

  Családtervezés és gyermekvállalás

  Kék pólyába csomagolt kisbabáról álmodozol? Manapság egyre több pár szeretné előre meghatározni születendő gyereke nemét, azonban erre csak a különféle népi praktikák és nagymamáink tanácsai állnak a rendelkezésükre. Összegyűjtöttük hát a legismertebb mítoszokat és aranyszabályokat, amelyek kisfiú fogantatását ígérik - íme, néhány (nem) tuti tipp, ha kisfiút akarsz szülni!

 • Húsvéti böjt: jót tesz testnek, léleknek

  Húsvéti böjt: jót tesz testnek, léleknek

  Táplálkozás és diéta

  A nagyböjt időtartama  40 nap.  A keresztények körében elterjedt szokás a húsvétot megelőző megtisztulási időszak. Egy húsvét előtti, könnyed, tavaszi böjtöt a nem vallásosak is tarthatnak: segíti a vitaminraktárak feltöltését és a méregtelenítést, salaktalanítást.

 • Egészséges italok gyermekeknek

  Egészséges italok gyermekeknek

  Táplálkozás és diéta

  A kiegyensúlyozott táplálkozás és egészséges életmódhoz hozzátartozik az is, hogy nem csak az elfogyasztott ételek minőségére és mennyiségére figyelünk oda, hanem a folyadékokra is. Mit tehetsz annak érdekében, hogy gyermeked ne csak szénsavas és cukrozott üdítőitalokat fogyasszon?

 • Hogyan őrizd meg egészségedet és immunitásodat a terhesség alatt?

  Hogyan őrizd meg egészségedet és immunitásodat a terhesség alatt?

  Táplálkozás és diéta

  Ha eddig nem is fordítottál kiemelt figyelmet a kiegyensúlyozott táplálkozásra és életmódra, a terhesség időszakában bizonyára változtatni fogsz eddigi szokásaidon. A várandósság hatalmas felelősséggel jár, ezért ebben az időszakban mindenképpen biztosítani kell a megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványi anyag bevitelt - ezek nem csak az immunrendszeredet támogatják, hanem hozzájárulnak a magzat egészséges fejlődéséhez is!

 • Fegyelmezési módszerek

  Fegyelmezési módszerek

  Lélek és pszichológia

  Hogyan állítsd meg a gyermeket, amikor a távirányító gombját igyekszik nyomkodni? Mit kellene tenned annak érdekében, hogy a kicsik tiszteljenek? Függetlenül csemetéd életkorától, fontos, hogy következetes légy, amikor fegyelmezésről van szó. Ha a szülők nem tartják be a szabályokat, akkor a gyerekek sem fogják azokat fontosnak tartani.

 • Tippek őszi depresszió ellen

  Tippek őszi depresszió ellen

  Lélek és pszichológia

  Az őszi depresszió – amelyet leginkább fáradékonyság, alvászavar és rossz hangulat jellemez – szinte kivétel nélkül mindenkire rányomja bélyegét ebben az időszakban. A komor és borongós időjárás, az egyre rövidülő nappalok, valamint a vitaminhiány mind-mind hozzájárulnak a negatív közérzet kialakulásához. Mit tehetsz a szezonális kedélyváltozás átmeneti tünetei ellen, és hogyan vészeld át a szürke és hűvös napokat?

 • Iskolakezdés és stressz - hogyan segíthetünk gyermekünknek?

  Iskolakezdés és stressz - hogyan segíthetünk gyermekünknek?

  Lélek és pszichológia

  Itt a becsengetés ideje! Vajon az új kisdiákok, vagy a már rutinos iskolások között milyen formában jelenhet meg az iskolakezdéssel együtt járó stressz, illetve szülőként mivel csillapíthatjuk ezt a helyzetet? A cikk szakértője Prof. Dr. Bagdy Emőke neves klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta, gyakorló kisgyermekes anyukaként pedig Keleti Andrea osztja meg velünk tapasztalatait.

 • Szoptatós melltartó - milyet válassz?

  Szoptatós melltartó - milyet válassz?

  Egészség és életmód

  Ha eljött a szoptatás ideje, ne csak gyermeked táplálását tartsd szem előtt, hanem figyelj arra is, hogy te - mint anya - jól érezd magad. Ehhez persze elengedhetetlen a kényelem és a praktikusság, amelyet egy jól megválasztott szoptatós melltartó biztosít számodra. De hogyan is válaszd ki a leginkább megfelelő darabot?

 • Kiskamaszok nevelése - tippek szülőknek

  Kiskamaszok nevelése - tippek szülőknek

  Szülők és családi élet

  A kiskamaszok szüleinek meg kell barátkozni a gondolattal, hogy gyermekük egy sor változáson megy keresztül, és általában ebben az időszakban szembesülnek először az egyre gyakoribb hangulatingadozásokkal, a függetlenség utáni vággyal, valamint a szabályok elleni állandó jellegű lázadással is. Általános trükkök és bevált módszerek pedig nincsenek...

 • Gyerekek a Facebookon

  Gyerekek a Facebookon

  Szülők és családi élet

  Egy friss reprezentatív felmérés szerint a 13 év alatti magyar gyermekek egynegyede már facebookozik. Ez egyrészt ellenkezik a közösségi portál szabályaival, másrészt jelentős adatvédelmi és nevelési kérdéseket vet fel.

 • 10 természetes immunerősítő csodaszer

  10 természetes immunerősítő csodaszer

  Házipatika és természetgyógyászat

  Az őszi-téli időszakban érdemes fokozottan odafigyelni az immunrendszer erősítésére, melynek hatékony működését nagymértékben befolyásolja a táplálkozás. Cikkünkben összegyűjtöttünk 10 olyan csodálatos élelmiszert, amely rendszeres fogyasztása nem csak a szervezet ellenálló képességét növeli, hanem akár a különféle fertőzésekkel és megbetegedésekkel szemben is hatékonyan felveszi a harcot.

 • Természetes módszerek a napégés kezelésére

  Természetes módszerek a napégés kezelésére

  Házipatika és természetgyógyászat

  Egyes esetekben már egy kevés napozás is égést eredményez, amely akár komolyabb fájdalmakkal is járhat. Ha valami természetes módszert szeretnél kipróbálni a napégés kellemetlenségeinek enyhítésére, akkor a következő bőrnyugtató gyógynövények segítségedre lesznek. De hogyan is segít a kamilla vagy az aloe vera ebben az esetben?

 • Nyári fertőző betegségek

  Nyári fertőző betegségek

  Betegségek - tünetek és kezelések

  A nyári időszakra jellemző fertőző betegségek a vakáció legszebb pillanatait keseríthetik meg, ezért érdemes fokozott figyelmet fordítani ezek megelőzésére. A különféle vírusfertőzések és ételmérgezések gyakoriak a forró, nyári hónapok alatt, amelyet a gyerekek leginkább a vízparton vagy a családi kirándulások alkalmával kaphatnak el. Hogyan kerülheted el a nyári betegségeket?

 • Hasmenés gyermekkorban

  Hasmenés gyermekkorban

  Betegségek - tünetek és kezelések

  A gyermekkori hasmenés igen gyakori és inkább zavaró, mint veszélyes jelenség. Mégis minden szülő számára fontos a hasmenéssel járó fertőzések és nem fertőző betegségek ismerete. Hogyan ápoljuk hasmenéses gyermekünket, mikor kell orvoshoz fordulni és mit lehet tenni a megelőzés érdekében? Cikkünkben ezeket a témákat járjuk körbe.

 • Húsvét kiszámítása

  Húsvét kiszámítása

  Ünnepek és szokások

  Minden év elején felmerül minden családban a kérdés: idén márciusra vagy áprilisra, illetve hanyadikára esik húsvét vasárnap és hétfő. Húsvétvasárnap a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap. A húsvétszámítás (lat. computus) gyorsan megoldható a megfelelő algoritmussal.

 • Hogyan hozd közelebb gyermeked szívéhez a karácsony igazi jelentését?

  Hogyan hozd közelebb gyermeked szívéhez a karácsony igazi jelentését?

  Ünnepek és szokások

  Napjainkban a karácsony igazi jelentése egyre inkább háttérbe szorul, és sok esetben leginkább az ajándékozásra, a vendégségekre, illetve az otthonok díszbe öltöztetésére esik a hangsúly, a szeretet és a családi összetartozás ellenében. Ha elbeszélgetsz gyermekeddel az ünnep eredetéről és alkalomnak megfelelő közös tevékenységeket tervezel, akkor a karácsonyi készülődés és az együtt töltött idő valóban hangulatos és meghitt lesz.

 • Mindenszentek és halottak napja

  Mindenszentek és halottak napja

  Ünnepek és szokások

  Az egymás utáni napokon ünnepelt mindenszentek és halottak napja közül az utóbbi dominál, bár sok ember számára összemosódik a két jeles nap fogalma. Mit ünnepelünk mindenszentek napján és miért pont november másodikán emlékezünk elhunyt szeretteinkre?

 • Karácsonyi foglakoztató füzet

  Karácsonyi foglakoztató füzet

  Foglalkoztatók, játékos feladatlapok

  Karácsonyi foglakoztató füzetünkben igazi ünnepi kalandok várnak Rád! A klasszikus színezők mellett játékos feladatok, kedves gyermekversek és énekek varázsolják meg örömtelibbé a készülődés időszakát. Az egyes lapok akár külön-külön is kinyomtathatóak!

 • Évszakok

  Évszakok

  Foglalkoztatók, játékos feladatlapok

  Feladatlapunk segítségével az évszakokkal és a hozzájuk kapcsolódó tárgyakkal, fogalmakkal ismerkedhetnek meg a legkisebbek. Csak pár darab színes ceruzára lesz szükség és már indulhat is a kaland!

 • Húsvéti kifestők - II.

  Húsvéti kifestők - II.

  Nyomtatható kifestők, színezők

  Nyuszi hopp... Az alábbi húsvéti nyuszis kifestő képekkel a kisebb gyerekeknek szeretnénk kedveskedni. A kiválasztott sablon tetszés szerint kinyomtatható, és a kiszínezett alkotás értékes ajándék lehet a piros tojások, és szépen csengő locsolóversek mellett. Neked melyik a kedvenced?

 • Húsvéti kifestők - I.

  Húsvéti kifestők - I.

  Nyomtatható kifestők, színezők

  Nyuszi hopp... Az alábbi húsvéti kifestő képekkel a kisebb gyerekeknek szeretnénk kedveskedni. A kiválasztott sablon tetszés szerint kinyomtatható, és a kiszínezett alkotás értékes ajándék lehet a piros tojások, és szépen csengő locsolóversek mellett. Neked melyik a kedvenced?

 • Lombikos remények – Melinda története

  Lombikos remények – Melinda története

  Az Én történetem

  Melinda és párja több sikertelen lombik után keresett fel egy meddőségi magánklinikát, úgy érezték, hogy nincs más esélyük arra, hogy végre gyermekük szülessen. Nehezen szánták rá magukat erre a megoldásra, hiszen tudták, hogy anyagilag jelentős megterhelést jelent, utólag mégis úgy érzik, hogy a lehető legjobb döntést hozták.

 • Szülés Párizsban, Kínában, Frankfurtban és Budapesten

  Szülés Párizsban, Kínában, Frankfurtban és Budapesten

  Az Én történetem

  A szülés önmagában is rendkívüli és izgalmas jelensége az Életnek, főként, ha valaki megtapasztalja, hogy ezt milyen átélni a világ legkülönbözőbb nagyvárosaiban. Tünde szült Frakfurtban, Párizsban, Hongkongban és Budapesten is. Vajon hogyan látja egy itthoni magánkórház szülészetét egy olyan páciens, aki minden gyermeke érkezésénél újabb "nemzetközi tapasztalatokat" szerzett?

 • A terhesség 40. hete

  A terhesség 40. hete

  Terhesség hétről hétre

  A 40. terhességi héttel elérkezett az idő, hogy világra hozd gyermekedet - bár azt tudnod kell, hogy a legtöbb kisbaba nem a kiírt időpontban, hanem általában 1-2 héttel hamarabb vagy később érkezik. Bizonyára már minden gondolatod a szülés körül forog, és egyre türelmetlenebbül várod, hogy először karjaidba tarthasd a picit. A nagy pillanat most már bármikor bekövetkezhet, hiszen ezen héten a baba minden tekintetben készen áll arra, hogy megszülessen.

 • A terhesség 39. hete

  A terhesség 39. hete

  Terhesség hétről hétre

  A 39. terhességi héten a baba súlya általában már meghaladja a 3 kg-ot, teljesen kifejlődött és kitölti az egész méhet. Lehetséges, hogy már most a karodban tartod gyermekedet, de az is megtörténhet, hogy még egy ideig várnod kell a nagy pillanatra. Mivel a szülés bármelyik nap megindulhat, ezért folyamatosan kövesd figyelemmel tested jelzéseit, hogy időben felismerhesd a vajúdás kezdetét és időben elindulhass a kórházba.

 • A terhesség 38. hete

  A terhesség 38. hete

  Terhesség hétről hétre

  Normál lefolyású terhesség esetén a 38. terhességi héten a méhszáj tágulásának következtében már távozhat a nyákdugó. Ez történhet közvetlenül a szülés előtt, de akár 1-2 héttel korábban is - ezért a nyákcsap távozása nem a vajúdás kezdetének egyértelmű jele.  Mivel rohamosan közeleg a szülés időpontja, ezért célszerű előkészíteni minden szükséges papírt és dokumentumot, tájékozódni a pénzügyi ellátásokról és az apa által igényelhető munkaidő-kedvezmény lehetőségéről is.


Belépés

Nem vagy még felhasználónk?

Csak pár percbe telik a regisztrálás.

Regisztráció

E-mail cím
Jelszó
Elfelejtett jelszó